Eredményesek a foglalkoztatási-utalvány programok

Unnamed
May 31, 2022
Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével 2019. március 1. és 2022. május 31. között az Interreg Central Europe program keretében sikerrel megvalósult az Interreg CE1345 kódszámú, Social Impact Vouchers (röviden: SIV) című nemzetközi projekt.
Célja innovatív munkaerőpiaci eszközök (social impact voucher – foglalkoztatási utalványprogramok) kidolgozása és tesztelése volt a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliség által fenyegetett csoportok munkaerőpiaci integrációjának támogatására.

A projektben nyolc közép-európai ország, illetve régió foglalkoztatási, gazdaságfejlesztési ügynökségei, társadalmi hasznosságú befektetői vettek részt, összesen tizenegy partner:

Ausztria:
•    Caritas der Erzdiözese Wien – Hilfe in Not (Caritas Vienna)
•    Wirtschaftsuniversität Wien (WU)
Csehország:
•    Centrum pro komunitnípráci Severní Morava (CpKP)
Horvátország: 
•    Zadrugaza etičnofinanciranje (ZEF)
Lengyelország:
•    Fundacja Fundusz Współpracy (CFF)
•    Rzeszow Regional Development Agency RARR S.A. (RARR)
Magyarország:
•    IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA)
Németország, Baden-Württemberg:
•    Sozialunternehmen Neue Arbeit gGmbH (NAS) 
•    Diakonisches Werk der evangelischen Kirche in Württemberg e.V.(DW)
Slovakia:
•    Centire s.r.o. (Centire)
Slovenia:
•    Sklad 05 – ustanova za družbene naložbe (Sklad-05)

Az SIV keretében kidolgozásra és tesztelésre kerültek az országspecifikus foglalkoztatási utalványprogramok (social impact voucher programs), illetve azok finanszírozását biztosító társadalmi hasznosságú pénzügyi alapok (social impact funds). A változatos kísérleti utalványprogramok a munkaerőpiaci fejlesztések széles körét célozták, a munkanélküli fiatalok programozói képzésétől kezdve, a megváltozott munkaképességű álláskeresők munkához juttatásán keresztül, a kisgyermekes nők munkaerőpiaci reintegrációjának támogatásáig.

A projekt kiemelkedő eredménye a négy partner összefogásával életre hívott Next Access nemzetközi pénzügyi alap létrehozása volt. 

Magyarországon az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. a TUTOR Alapítvánnyal együttműködve biztosított utalványalapú támogatást a Felzárkózó Települések Program célterületén hátrányos helyzetű álláskeresők toborzásához és elhelyezkedéséhez. A kísérleti programnak köszönhetően 40 alacsony iskolai végzettségű, tartós munkanélküli és egyéb munkaerőpiaci hátrányokkal küzdő személy tudott elhelyezkedni a programhoz csatlakozott foglalkoztatóknál (Tranzit Food Kft., Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület).

A kísérleti projekt eredményei és tanulságai alapján az IFKA javaslatot dolgozott ki a Felzárkózó Települések Program számára egy utalványalapú foglalkoztatási programelem megvalósítására, amelynek finanszírozását a tervek szerint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosíthatja.

Az SIV projekt 2022 májusában nemzetközi konferenciával és webinar-sorozattal zárult, amelyek keretében a partnerség tagjai megosztották a nagyközönséggel a projekt tanulságait és tapasztalatait. Emellett a társadalmi hasznosságú pénzügyi alapok létrehozásával, a foglalkoztatási utalványprogramok tervezésével és megvalósításával, a programok hatásmérésével valamint továbbfejlesztésével és szakpolitikai beágyazásával kapcsolatos legfontosabb ismereteket, javaslatokat, jó gyakorlatokat is kielemeztek.

A nemzetközi projekttel kapcsolatban további információ a projekt hivatalos honlapján érhető el: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SIV-.html 
A magyarországi megvalósítással kapcsolatban pedig bővebb tájékoztatás a vali@ifka.hu email címen, vagy a +36 1 312 2213 telefonszámon kérhető.
This website uses cookies to function. By continuing to browse this site, you agree to the use of cookies stored on your computer.