A társadalmi vállalkozásokat támogató programok is bővítik a foglalkoztatást

Társadalmi vállalkozások
2020. szeptember 30.
„Európai viszonylatban is figyelemre méltó a társadalmi céllal rendelkező szervezetek munkaerőpiaci szerepvállalása Magyarországon. A szociális gazdaság foglalkoztatási lehetőségeinek megerősítése nyomán az elmúlt években nőtt a szektorban foglalkoztatottak aránya – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára társadalmi vállalkozások számára egy nemzetközi projekt keretében kiírt versenyen 2020. szeptember 30-án, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti elektromobilitási látogatóközpontjában.

A Finance4SocialChange projekt célja a szakpolitikai tapasztalatcsere, a közös tanulás, a társadalmi hasznosságú befektetési piacok egészének gyakorlatközpontú fejlesztése. A Duna régiós társadalmi vállalkozások számára idén májusban jelent meg nemzetközi versenyfelhívás üzleti és társadalmi hatástervek bemutatására. A versenyre összesen 244 pályázat érkezett, a legtöbb jelentkező, 40 szervezet Magyarországról nyújtott be pályázatot. A hazai döntőben a befektetések fogadására felkészült 14 vállalkozás mutatkozott be a nemzetközi szakértőkből álló zsűri előtt.

A november végi következő fordulóba három magyar szervezet jutott tovább. A DevelopIT Nonprofit Kft. Salgótarján fiataljai számára biztosít piacképes web-fejlesztői szaktudást, a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság zöldség-részesedés formájában osztja meg termését közösségében, az Utcáról Lakásba! Egyesület hajléktalan és rászoruló embereknek alakított ki modellprogramot lakhatásra. Különdíjat kapott a Boston Consulting mentorálásával a Bánkitó Fesztivál, az IKFA ingyenes tanácsadásával a Hexalog Lakberendezési Kivitelező és Szolgáltató Szociális Szövetkezet és az Egyszülős Alapítvány.

A versenyt megnyitó Bodó Sándor kiemelte, a társadalmi vállalkozásokat támogató programok az elmúlt években leginkább foglalkoztatást ösztönző intézkedésekhez kapcsolódtak. Céljuk így a munka nélkül élő, főleg hátrányos helyzetű személyek jövedelemszerző tevékenységének elősegítése, az ezt lehetővé tevő gazdasági aktivitás élénkítése a munkaerő iránti alacsony kereslettel jellemezhető térségekben.

„A 2014–2020 közötti programozási időszakban a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül jelentek meg felhívások. A programok célja a társadalmi vállalkozások dinamizálása és stabilizálása, versenyképességük erősítése, ezáltal az általuk képviselt társadalmi ügy, küldetés támogatása. Az uniós társfinanszírozással megvalósuló, társadalmi célú vállalkozásokat ösztönző projektek teljes kerete több mint 26 milliárd forint. 2020. szeptemberéig e forrásból 481 társadalmi vállalkozás jutott támogatáshoz összesen közel 22 milliárd forint értékben, számos hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását segítve” – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, hosszabb távú célkitűzés, hogy a társadalmi vállalkozások olyan területeken legyenek képesek fenntartható, innovatív megoldásokat alkalmazni, amelyek a hagyományos üzleti szereplők számára nem, vagy csak kevésbé vonzóak.

Forrás: ITM
Fotó: IFKA/Juhász Bence
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.