EFOP-1.2.9: Család- és KarrierPontok (CSKP)

Részletes leírás

A pályázat fő célja a foglalkoztathatóság fejlesztése egyrészt a munkáltatói kultúra fejleszté-sével, másrészt a családok támogatásával, kiemelten a nők családi szerepének segítésével. Az országosan nemrég megalakult 71 Család- és KarrierPontból az IFKA 6 központot támogat szakmai munkájával, a területen szerzett tudásával.

Miért van szükség hazánkban Család- és KarrierPontokra?

A hazai foglalkoztatásban – a családpolitikában tett sok-sok lépés mellett – még mindig lehetőséget jelent a kisgyermeket nevelők, vagy egyéb hozzátartozót ápolók foglalkoztatása.

A kisgyermekkel otthon töltött időszak után, különösen a nőknek, nehézkes a visszatérés a munkaerő-piacra: a munkából kiesett időhátrányt jelent a munkáltatóknál, a munkavállalóknál pedig a rendelkezésre álló munkalehetőségek. A rész- vagy rugalmas munkaidős formák ugyanis meglehetősen korlátozott számban állnak rendelkezésre, az egyéni élethelyzetek, a kisgyermek bölcsibe / oviba szoktatása, a nagycsaládosoknál a gyermekek ellátása, az egyszülős családoknál a gyermek(ek) gondozása miatti túlterheltség ugyanakkor pont ezeket a munkaformákat igényelné.

A foglalkoztathatóság javítására adott válasz tehát sokféle lehet: ezeket a lehetőségeket sűrítik és valósítják meg azok a Család- és Karrier Pontok, amelyek ország-szerte létrejöttek 2018. elején.

IFKA Partnerség a Család- és KarrierPontokban

Az IFKA országos is komoly múltra tekint vissza a rugalmas foglalkoztatás és a kisgyermekes anyák munkaerő-piaci reintegrációja tekintetében: egyfajta rugalmas foglalkoztatási tudás- és információs központban számít. Munka Kisgyermekkel programjának megvalósítása óta nagy tömegben kísérletezett azzal, hogy milyen aktív munkaerő-piaci eszközökkel lehet érdemben sikereket elérni a családosok foglalkoztatásában. E tudással és tapasztalattal sikerült 6 CSKP konzorciumban fő szakmai partneri szerepet betölteni.

A 2018. jan. elsején indult három éves projektek Heves, Vas, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Nógrád és Baranya megyében kerülnek megvalósításra, minden esetben egy helyi szervezet konzorciumi vezetésével.

Az EFOP 1.2.9 pályázatok stratégiai célja, hogy a társadalomban megerősödjön és általánossá váljon a családbarát értékrend, javuljon a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága, az atipikus foglalkoztatási forrnák elterjedésével.

A célok elérése érdekében helyi hálózati, partneri együttműködéseket alakítunk ki a munkáltatók, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szervezetek és a lehetséges munka-vállalók között, valamint minden olyan érintettel, aki lokális szinten is javítani tud a foglalkoztatás szerkezetén, szintjén. A partnerség kialakítása során, helyi szinten 20-40 munkáltatóval, 5-10 munkáltatói szervezettel, és több száz potenciális munkavállalóval leszünk  folyamatos munkakapcsolatban.

Kiket várunk a projekt megvalósítás során?

A hat megvalósítási megyéből:

  • A helyben levő állami, civil és önkormányzati szereplőket
  • Munkáltatói képviselőket
  • Egyéb, a nők társadalmi szerepének javítását, illetve a foglalkoztatás javítását szolgáló pályázati lehetőségek képviselőit
  • Cégeket, akiknek a rugalmas foglalkoztatás kapcsán szervezeti fejlesztésekre, tanácsadásra van szükségük
  • Női munkavállalókat, akiknek nehézséget okoz a munka és magánélet összehangolása
  • Álláskeresőket
Adatkezlési tájékoztatóink a Letölthető anyagok pontban érhetők el.
 
EFOP 1.2.9 projektjeinkről további információk az "Emberi erőforrás fejlesztés - EFOP Projektjeink" menüpontban érhetők el: https://ifka.hu/hu/page/emberi-eroforras-fejlesztes
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.