Teljes modellváltás a hazai kkv-k fejlesztéséért

Primary Menu
2024. március 12.
Az egykori IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. névváltása új lendületet jelent a vállalkozások támogatásában – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a március 12-én délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.
Az IFKA új néven, Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökségként folytatja tevékenységét (röviden: MGFÜ). Célja, hogy közhasznú jellegéből adódó feladatait olyan módon lássa el, hogy a hazai kkv-k pályázati forráshoz jutása mellett komplex vállalkozásfejlesztési támogatást biztosítson, az eddiginél is hatékonyabban segítve a magyar vállalkozásokat fejlesztési és üzletépítési terveik megvalósításában. Szabados Richárd ügyvezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ehhez szükséges összefogni a vállalkozásfejlesztés szereplőit – a tavalyi évben már több együttműködési megállapodást kötött a szervezet, és idén is lesznek új megállapodások.

A tervek között szerepel továbbá a VALI.HU portál fejlesztése, mint egykapus platform létrehozása a kkv-k részére. Az MGFÜ ügyvezetője hozzátette: a tavalyi évben egy forrástérkép is beindult a portálon, mely segítségével a felhasználó megismerheti a céges és pénzügyi adatai alapján, hogy a tervezett fejlődési pályájához, mely támogatott pénzügyi termékeket tudja igénybe venni. Hamarosan az ipari és logisztikai parkok kapcsán is kifejlesztenek egy hasonló térképet, illetve cél egy digitális hiteligénylési rendszer kialakítása is.

Az MGFÜ ügyvezetője kiemelte, hogy összességében a vállalati kultúra és a technológiai fejlesztése van fókuszban. A KKV Stratégiához illeszkedő új feladatok mellett a korábbi években indított szolgáltatások továbbra is elérhetők a hazai kkv-k számára (Modern Mintaüzem Program, Generációváltás és Második Esély Program, Minősített szakértők, VALI.HU Vállalkozói Információs portál), azonban a társaság teljes modellváltása nyomán a kkv-k segítséget kapnak a többi közt az ESG szempontú felkészülésben, valamint kiemelt figyelmet kapnak a beszállító kkv-k is a beszállítófejlesztési programok által.

Nagy Márton kiemelte: idén a kormány célja a növekedés helyreállítása, amelyet a magas nyomású gazdaság kialakításával kíván elérni. Ehhez szükség van a vállalkozások igényeire szabott, partnerségen alapuló, hozzáadott értéket jelentő szolgáltatásokra is, a stratégiában az intézkedések fő végrehajtója pedig az MGFÜ lesz. 

Fotók: Papp Szabolcs, NGM
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.